Xiaomi’nin Mi Box S medya oynatıcısını bir süredir keyifle kullanıyorum. Çıktığından bu yana epey talep gören bu cihaza karantina dönemlerinde çok daha fazla talep oldu. Bu yazımda cihazın yeteneklerine ve kimlerin ihtiyaç duyabileceğine değineceğim. Keyifli okumalar 🙂
Ne İşe Yarar ?
Mi Box S, android tabanlı bir medya oynatıcı. TV’nize ya da monitörünüze HDMI üzerinden bağlanıyor.
Cihazın asıl yeteneklerini ortaya koyması için internete bağlamanız önemli. Bu sayede Google Play Store üzerinden uygulama indirebilirsiniz. Cihaz içindeki mağazada TV’ye özgü uygulamalar mevcut. Bir android telefondaki Google Play Store’da yer alan her uygulamayı burada bulamayabilirsiniz. Mağazada olmayan uygulamalar için bir usb belleğe atacağınız APK kurulum dosyasını, cihaz arkasındaki bağlantı noktası sayesinde yükleyebilirsiniz. Ön yüklü olarak Youtube, Netflix, Amazon Prime bulunuyor. Amazon Prime, ülkemize yakın zamanda aylık 7,90 ₺ gibi güzel bir fiyatla giriş yapmıştı.
Cihazın en önemli üstünlüğü ve bir akıllı TV’den (akılsız TV’den zaten fersah fersah ötede 🙂 ) ayrışmasını sağlayan yanı uygulama havuzunun genişliği.
Kimler Almayı Düşünebilir?
- Halihazırda akıllı TV’si olmayan,
- Akıllı TV’si olup zaman içinde yavaşlama ya da uygulama desteğinin azalmasından dolayı TV’yi verimli kullanamayan,
- Akıllı TV’si olup mevcut yeteneklerini yetersiz bulan kişiler bu cihazı düşünebilir.
Kutu İçeriği
- Mi Box S: Cihaz gayet şık, ince, hafif ve avuç içinden biraz daha büyük.
- Mikrofonlu Bluetooth Kumanda: Google Asistan desteğine sahip iyi çalışan bir kumandası var. Bluetooth özelliği sayesinde cihaza tutmanıza gerek kalmıyor. Kullandığım cihazı TV’nin arkasına sakladım. Görüntü kirliliğini de bu şekilde önleyebilirsiniz. Kutu içinden pil çıkmıyor. 2 kalem pile ihtiyacınız var.
- HDMI kablosu
- Güç adaptörü
- Kullanım kılavuzu ve diğer belgeler
Son Dokunuşlar
- Cihaz 4K’yı destekliyor. 4K destekleyen bir ekranınız varsa ne ala 🙂
- Dahili Chromecast sayesinde telefon ya da PC ekranınızı TV’nize kablosuz olarak aktarabilirsiniz.
- Cihaza bluetooth destekli kulaklık, fare, klavye gibi aksesuarlar bağlayabilirsiniz.
- Cihazın 8 gb dahili hafızası bulunuyor. Çoğu kullanıcıya yetecektir. Yetmezse, arkasına usb bellek takarak onu da ana belleğe dahil edebilirsiniz. Yine aynı usb üzerinden bir disk bağlayarak arşivdeki filmlerinizi izlemeniz mümkün.
- HDMI CEC desteği mevcut. Bu özellik tek kumanda ile işlerinizi görmenizi sağlıyor. Mi Box S kumandası ile cihazınızı açtığınızda TV’niz otomatik açılıyor, kapattığınızda otomatik kapanıyor. Bu özelliğin çalışması için TV’nizde de bu özellik olmalı. Ayrıca, HDMI CEC özellikli bir ses sisteminizi Mi Box’a bağladıysanız o da otomatik açılacaktır. Bu özellik Mi Box’ta varsayılan olarak kapalı geliyor.
- Ekranda yazı yazmanız gereken bir alan varsa Google’ın Android TV telefon uygulaması üzerinden hızlıca yazarak, yazdıklarınızın ekrana gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu uygulama hem ios hem android için mevcut.
- Kumandadaki açma kapama tuşu cihazın tamamen kapanmasını sağlamıyor, sadece uykuya alıyor. Eğer uzun basarsanız yeniden başlatma ve ekran görüntüsü alma seçeneklerine erişebilirsiniz.
- Türkçe dil desteği mevcut.
- Kumanda üzerinde sessiz tuşu bulunmuyor.
- Hiç oyun yüklemediğim için Mi Box S’in oyun performansına yorum yapamayacağım ancak Youtube‘da inceleme yapanlar fikir verebilir.
- Cihazın satış fiyatı hakkında Akakçe fikir verebilir.
- Ben ortada bir kutu olsun istemiyorum derseniz daha ekonomik olan Mi TV Stick‘e göz atabilirsiniz. 1 GB ram olması (Mi Box S’te 2 gb) ve bazı kullanıcıların Mi Box S kadar akıcı değil demesi bu cihazdan uzaklaşmama neden olmuştu.
Bu yazıda Mi Box S’e dair dikkatimi çeken noktaları paylaşmaya çalıştım. Eğer ihtiyaçlarınız ile örtüşüyorsa aklınızda olmasında fayda var. Şayet alırsanız kullanım tecrübelerinizi lütfen yorumlarda paylaşın 🙂
Not: Bu yazıyı Güzel Bir Film Seyri İçin Uğraşlar yazıma ek olarak düşünebiliriz. Zira çabam, akıllı olmayan bir TV’mi hayata döndürmekle ilgiliydi 🙂