Günümüzde akıllı telefonlar elimiz ayağımız olmuş durumda. Onları ne kadar etkin kullandığımız ise büyük ölçüde yaptığımız seçimlere bağlı. Seçiminize bir nebze olsun katkıda bulunmak adına kategorilerine göre derlenmiş uygulamaları ve indirme bağlantılarını aşağıda bulabilirsiniz.
Sizin de beğendiğiniz uygulamalar var ise yorum kısmında bahsetmekten lütfen çekinmeyin.
1. Akakçe: İnternet ortamında ya da fiziksel mağazada satılan ürünlerin fiyatlarını izleyip en uyguna nereden alabileceğinizi belirtiyor. Bir ürünün zaman içindeki fiyat dalgalanmalarını takip edebilir, yorumlara göz atabilir ve oluşturduğunuz takip listesi ile hızlıca ulaşım sağlayabilirsiniz.
2. Deliveri: Bu uygulama için Akakçe'nin özelleşmiş hali diyebilirim. Getir, Banabi (Yemek Sepeti uygulaması içinde) , Migros Sanal Market, Migros Hemen ve Hepsiexpress (Hepsiburada uygulaması içinde) uygulamalarında satılan ürünlerin fiyatlarını karşılaştırıyor. Ayrıca bulunduğunuz konuma göre teslimat süresi hakkında bilginiz oluyor. Minimum sepet tutarı ve gönderim ücreti bilgisi, uygulamanın diğer faydalı özellikleri arasında yer alıyor.
3. Kargom Nerede: Siz de benim gibi internetten yaptığınız alışverişlerde kargom nerede diye ara ara bakmaktan sıkıldıysanız bu uygulama tam size göre olabilir. Tek yapmanız gereken takip numarasını ilgili alana girmek. Ondan sonrası uygulamanın işi; kargonuzun her hareketinde size bildirim geliyor.
1. Blinkist: Çok satmış 3000'den fazla kitabın önemli mesajlarının 15 dakikada okunabildiği ya da dinlenebildiği güzel bir uygulama. Uygulama Almanya yapımı. Kitap dili olarak İngilizce ya da Almanca seçebilirsiniz. 7 gün deneme süresinden sonra o devasa kaynağa erişiminiz maalesef sınırlanıyor. Her gün yenilenen 1 kitaba erişimiz oluyor. İngilizce okuma ve dinleme yeteneğinizi geliştirmek isterseniz tavsiye ederim.
2. ELSA Speak: İngilizce telafuz yeteneğinizi geliştirmek için kullanabileceğiniz bir uygulama. İlk açtığınızda seviye belirleme sınavını olup buna göre kendinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.
3. PlantNet: Bu uygulama ile türünü merak ettiğiniz bir bitkinin sadece fotoğrafını çekerek onun hakkında çeşitli bilgilere erişebilirsiniz. Uygulama bunu yapabilmek için insanların katkısından ve yapay zekadan faydalanıyor. Bu yazının yazıldığı sırada yaklaşık 22000 tür uygulama veri tabanında yer alıyordu. Yeryüzünde yaşayan tür sayısı ise yaklaşık 360000. 🙂
4. Rh+ Sözlük: Bu uygulama, her gün size bir İngilizce kelime, Türkçe anlamı ve örnek cümle içinde kullanımını bildirim olarak gönderir. İsterseniz uygulama içinden farklı kelimeleri de aratarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
5. Voscreen: İngilizce dinleme ve okuduğunu anlama yeteneğinizi geliştirmek için Türkiye'den çıkmış olan bu uygulamayı mutlaka denemelisiniz. ALIVE (Artificial Linguistic Intelligence for Visual Education) adını verdiği algoritmaları video sorularına verdiğiniz cevaplara göre İngilizce seviyenizi ölçüyor ve size sırada hangi videoyu göstereceğini belirliyor. Uygulamanın 1 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunuyor.
1. Google Arts & Culture: Oturduğunuz yerden müze ve sergileri gezmek isterseniz bu uygulamaya şans verebilirsiniz. Türkiye'den de yerlerin olduğunu belirtmeden geçmeyeyim.
1. FastPay: Bu uygulamayı özellikle İstanbul Kart'a kolay bakiye yükleme imkanı olması sebebiyle seviyorum. Eğer NFC destekli bir android cihaz kullanıyorsanız bakiye yükleme işlemini kartınızı telefona yaklaştırarak yapabilirsiniz. ios kulancıları ise yükleme noktalarına kartlarını dokundurmak zorunda. 🙁
2. FinansCepte: Piyasaları takip edebileceğiniz ve tanımladığınız yatırımların seyrini tek noktadan izleyebileceğiniz başaralı bir uygulama.
1. mi:nu:ti:ae: Bu uygulama, tanıttıklarım arasında en ilginci olabilir. Günümüz sosyal medya uygulamalarına bir tepki olarak doğmuş. İçinde profil oluşturmuyorsunuz, beğeni yok, yorum yok. Her gün rastgele bir saatte bildirim alıyorsunuz. Bildirim düştüğü anda harekete geçmek için tam 1 dakikanız oluyor. Şayet denk gelir ve tıklarsanız telefonunuzun kamerası açılıyor ve 5 saniye sonra bir fotoğraf çekiyor. Kısa zaman içinde ne çekmek istediğinize karar vermelisiniz. Şayet başardıysanız bir başkasının çektiği fotoğrafı rastgele şekilde önünüze getiriyor. Konu sizin için o anlık kapanmış oluyor. Peki neden böyle? Bunun için geliştiricinin ne dediğine bakalım. (Daha fazlasını isterseniz manifestoya da göz atabilirsiniz.)
minutiae: Life. Uncurated, unfollowed, unfiltered.
Son olarak; çektiğiniz fotoğrafların arşivini 1440 gün (daha üzücü haliyle 4 yıl) sonra indirebilirsiniz. Bu yazıyı yazdığım gün itibariyle 395 günüm kalmış. 🙂
2. PhotoScan: Google'ın sahibi olduğu bu uygulamayla analog fotoğraflarınızı telefonunuzun kamerasını kullanarak kaliteli bir şekilde dijital ortama aktarabilirsiniz.
3. Tailor: İsmiyle yaptığı iş örtüşen güzel uygulamalardan birisi de Tailor. Bu uygulama ile tam sayfa ekran görüntüsü alabilirsiniz. Bir web sitesinin, e-postanızın ya da mesajlaşma uygulamalarından uzun bir sohbeti tek bir ekran görüntüsüne sığdırmak gayet kolay. Tek yapmanız gereken, uygulamanın birleşme noktalarını algılayabilmesi için ekran görüntülerini pay bırakarak almak. Daha sonra, uygulamayı açtığınızda galerinizdeki ekran görüntüleri taranıyor ve birleştirme önerilerini size sunmaya başlıyor.
1. Bundle: Türkiye'den çıkmış ve dünya çapında saygın yer edinmiş bir haber uygulaması. 1 milyondan fazla aktif kullanıcısı ve aylık 35 milyon haber okuma sayısına ulaşmış. Türkiye'den ve dünyadan 10 binin üzerinde haber sitesini, teknoloji portalı, blog, dergi ve köşe yazılarını takip edebilirsiniz.
1. PowerApp: Power grup altında yer alan radyoları, üniversite radyolarını ve dünya radyolarını dinleyebileceğiniz kaliteli bir uygulama. Akıllı tv, Apple CarPlay ya da Amazon Alexa üzerinde de kullanabilirsiniz.
2. Radyo Kulesi: Geniş yelpazesiyle beğenimi kazanan bir başka radyo uygulaması.
3. Songkick Concerts: Bulunduğunuz şehirde sanatçılar ne zaman konser veriyor ya da takip ettiğiniz sanatçılar konser tarihlerini açıkladıklarında haberim olsun derseniz bu uygulama ile takip edebilirsiniz.
1. BenzinLitre: En yakın istasyon hangisi, güncel akaryakıt fiyatları nedir ve akaryakıt istasyonlarında ne var ne yok gibi sorulara yanıt alabileceğiniz bir uygulama.
2. İspark: İstanbul'da çevremdeki araç sahibi arkadaşlarımın çok farkında olmadığı bir uygulama İspark. Bundan dolayı burada kendine yer buldu. Park yerlerinde ne kadar boşluk var, en yakın ispark nerede ve ispark borcum var mı sorularına bu uygulama ile yanıt bulabilirsiniz.
3. Trafi: İstanbul'a ilk geldiğim zamanlarda en sık kullandığım uygulamalardan birine geldi sıra. Trafi ile bir yerden bir yere hangi toplu taşıma araçları ile ne sürede gidebilirim sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Alternatif rota desteği ve gerçek zamanlı süre bilgisi sunabilmesi önemli artılarından. İstanbul dışında Ankara, İzmir ve Bursa'da kullanılabiliyor.
4. Yandex Metro: Dünyadaki pek çok şehrin raylı sistem haritası bu uygulamada yer alıyor. Türkiye'den sadece İstanbul mevcut. İki durak arasındaki alternatif rota ve süreleri görebilir, hızlı aktarma için binmeniz gereken en uygun vagon bilgisine dahi ulaşabilirsiniz. 🙂
1. eAfad: Bu uygulama ile çevrenizde olan depremleri takip edebilirsiniz.
2. Etimoloji: Kelimelerin anlamlarıyla birlikte etimolojik incelemesini bulunduran bir uygulama.
3. TDK Türkçe Sözlük: TDK'nın resmi uygulamasını uzun zamandır bekliyordum ve nihayet geldi.
1. Google Fit: Sağlık ve form durum takibinizi yapabileceğiniz sade bir Google uygulaması.
2. HisApp: Herkes İçin Spor Federasyonu (HİS) tarafından hayata geçirilen bu uygulama ile egzersiz ve sağlıklı yaşama iyi bir adım atabilirsiniz. Evde yapılabilecek egzersizler, işte yapılabilecek egzersizler ve yoga gibi geniş bir yelpazede yaklaşık 850 video mevcut. Ayrıca uygulama içinde su içme hatırlatıcısı da yer alıyor.
3. KlikTag: Bu uygulama her detayıyla beğenimi kazanıyor. Dolayısıyla kendilerinden bahsettikleri yazıyı aynen buraya alıyorum.
Kliktag, paketli gıdaların içerisindeki malzemeleri analiz ederek, sağlık ve yaşam tarzınıza uygun olup olmadığını söyler. Bunun için tüketmeden önce etiket barkodunu kliktag’e okutmanız yeterli. Kliktag, paketli gıdalar içerisindeki malzemeleri, 400’e yakın katkı maddesi ile birlikte izler ve puanlar. Kliktag sağlık puanı, Birleşmiş Milletler tarafından geçerli bir araç olarak kabul edilen NOVA kriterlerine göre sistematik olarak atanan "işlenmişlik" puanıdır. Puan, iyiden kötüye doğru 1 ile 5 arasındadır. Puanı 3’ün üzerinde olan ürünler aşırı işlenmiş maddeler içerir.
Kliktag; kişniş, yumurta, kereviz, laktoz gibi 63 alerjen bileşeni sizin için izler ve kriterlerinize uygun ürünler için sizi yönlendirir.
Kliktag; vegan, vejeteryan, gluten, helal gibi hassas diyet türleri konusunda sizi yönlendirir. Nişasta bazlı şekerler, palm yağı, kanola yağı, soya, sülfit vb. malzemeler de Kliktag takibindedir.
İsterseniz tercihlerinizi içeren bir profil oluşturun ve Kliktag, aşırı katkılı ve aşırı işlenmiş ürünlerin sağlıklı alternatiflerini, hem de kişisel tercihlere uygun olarak size göstersin.
4. Sleep Cycle: Uyku kalitenizi ölçmek ve horluyor muyum acaba ben sorusuna kanıtlı - horladığınız anın ses kaydını alıyor - yanıt almak isterseniz bu uygulamaya şans verebilirsiniz.
1. BlablaCar: Bu uygulama ile sürücü ya da yolcu profili ile seyehat planlaması yapabilir ve yolculuk ücretinizi aşağıya çekebilirsiniz. BlablaCar'dan detaylı bahsettiğim blog yazıma şuradan ulaşabilirsiniz.
2. Doğaya Kaçış: Kamp, trekking gibi aktivitilerin nerede yapıldığını haritada görüp, bu yerler hakkında yorumları okuyup fikir sahibi olabilir ve seyahat planı yapabilirsiniz.
3. electrip: Siz de benim gibi elektrikli arabaları yollarda görüyor, Youtube'da izliyor ve keşke ben de kullansam diyorsanız bu uygulama tam da buna hizmet ediyor. Türkiye'nin sadece elektrikli otomobiller için ilk kiralama uygulamasından bahsediyorum. Şu an için sadece İstanbul'da ve belirli bölgelerde kiralama noktaları mevcut. Bu organizasyonun arkasında Zorlu Enerji bulunuyor.
4. MAPS.ME: Özellikle yurt dışı seyahatlerinizde internetiniz yokken de turistik gezi yerlerini görmek ve rota planı yapmak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.
5. Milli Parklar: Milli Park, kelime anlamı olarak milli ve milletler arası nadir bulunan kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçaları olarak tanımlanıyor. Ülkemiz için önemli bir değer olan bu yerleri ziyaret etmek isterseniz T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığının resmi uygulaması size kılavuzluk edecektir.
6. Moov: Saatlik ve kullan bırak araç kiralama uygulaması Moov ile 15 dakikalık periyotlarla araç kiralayabilir, hizmet alanı içinde uygun bir noktaya aracı park edip işinize devam edebilirsiniz. Yazının hazırlandığı 6 Mart itibariyle İstanbul ve İzmir'de hizmet vermekteler.
7. Piri: Bahsettiğim uygulamalar arasında en sevdiklerimden. Piri, sesli dijital tur rehberi. Üstelik bu sesler, alanlarındaki uzman isimlerden oluşuyor. Yurt içi ve yurt dışından pek çok turu evinizden çıkmadan (korona günlerinde ihtiyacımız olan) deneyimleyebilirsiniz.
8. XE Currency: Farklı para birimlerini çevirmenizi sağlayan kullanımı kolay bir uygulama.
1. Google Duo: Bu zamana kadar pek çok görüntülü görüşme uygulaması kullandım. Aralarında hem ses hem de görüntü kalitesi olarak en beğendiğim oldu. Web üzerinden de kullanılabildiğini belirteyim.
1. İsbike: İstanbul Büyükşehir Belediyesinin uygulaması olan İsbike ile bisiklet kiralayabilirsiniz. Uygulama son derece kullanıcı dostu.
1. Bring: Market alışverişi öncesi liste yapma ihtiyacı duyuyorsanız bu uygulamayı çok seveceksiniz. Normalde listelerim için Google Keep'i kullanırken artık bu uygulamayı kullanıyorum. Her ürün için bir simgesi var. Çok kolay şekilde listeye ekleyip çıkarma yapabiliyorsunuz. İlham bölümü sayesinde belirli bir tarif için gerekli tüm malzemeleri tek noktada toplayıp hızlıca ulaşabilirsiniz. Uygulama, başka kullanıcılar ile ortak liste oluşturmayı da destekliyor.
2. DocuSign: Zaman zaman belgeleri elektronik ortamda imzalama ihtiyacı duymuş olabilirsiniz. Herhangi bir çıktı almadan, dijital ortamda belge imzalamak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. İmzanızı uygulamaya yansıtmak için 2 yol mevcut. İlki, boş bir kağıta imza atıp uygulama içinden fotoğrafını çekmek; diğeri ise telefon ekranını kullanarak elle imzalamak. Şayet kalemi olan bir telefonunuz yoksa ikinci yöntem çok iyi olmuyor.
3. Google Keep: Bu uygulama ile yazılı ya da sesli notlar alabilir, listeler oluşturabilir, zaman ya da konum bazlı hatırlatıcılar ayarlayabilirsiniz. İnternete bağlı iseniz bir cihazınızda başladığınız çalışmanıza başka cihazınızdan devam edebilirsiniz. Severek kullandığım uygulamalar arasında üstlerde yer alıyor.
4. hip: Doğum günleri ya da yıl dönümleri gibi özel günleri tek bir noktada derli toplu görmenizi sağlıyor.
5. Microsoft Office: Microsoft, telefonlar için ayrı ayrı sunduğu Word, Excel ve PowerPoint uygulamalarını birleştirdi. Telefonunuzda bunları tutmak yerine tek uygulamayla rahatınıza bakabilirsiniz.
6. Microsoft Office Lens: Office Lens, fotoğrafını çektiğiniz beyaz tahta veya belgeleri kırpar, geliştirir ve okunabilir hale getirir. Cebinizde taşıdığınız akıllı tarayıcı olarak düşünebilirsiniz.
7. Pushbullet: Android telefonum varken keyifle kullandığım uygulamalardan biriydi. Maalesef ios'un kısıtlarından ötürü Apple tarafında yer almıyor. Uygulama, telefon ve bilgisayarınız arasında bir köprü görevi görüyor. Telefonunuza sms ya da çeşitli mesajlaşma uygulamalarından gelen mesajları bilgisayarınızdan görebilir ve yanıtlayabilirsiniz. Cihazlarınız arasında fotoğraf, belge ya da bağlantı paylaşımında bulunabilirsiniz. Ayrıca, telefonunuza gelen tüm bildirimleri bilgisayarınızdan takip edebilirsiniz.
8. WorldPress: Bu sitenin de altyapısını oluşturan WorldPress'in uygulaması mevcut. Şayet WorldPress siteniz varsa ya da açmayı düşünürseniz aklınızda olsun.
1. 1.1.1.1: VPN kullanarak internetinizi daha güvenli yapabilir ve engellemeleri aşabilirsiniz. Bu anlamda çok fazla uygulama yer alıyor. Kimisi güvenli değil, kimisi reklamlı. Kullanım kolaylığı ve basitliği ile bu uygulama diğerlerinden ayrılıyor. Yazının yazıldığı sırada Windows ve Mac için çalışmalar devam etmekteydi.
2. Chrome Uzaktan Masaüstü: Telefondan bilgisayara bağlanıp kontrol edebilmenizi sağlayan sade uygulamalardan birisi Google imzasını taşıyor. Yatağa girmeden önce bilgisayarınızı kapatmayı unuttuysanız rahatınızı bozmadan kapatabilir ve uykuya dalabilirsiniz. 🙂
1. Armut: Türkiye'nin en büyük hizmet platformu olan Armut ile nakliyat, temizlik, tadilat ve boya badana gibi 2000’den fazla kategoride binlerce hizmet verene kolayca ulaşıp fiyat teklifi alabilirsiniz. Hizmet alan kişilerin yorumlarını görebilmeniz sayesinde doğru tercih yapmak kolay hale geliyor.
“Sevdiğim Telefon Uygulamaları” için 6 yanıt
Ellerinize saaglik. Harika aydinlatici bir blog olmus. Umarim emekleriniz zayi olmaz Emre bey. Severek takip edecegim sonraki yazilarinizi.
Eline sağlık kardeşim hep en iyiye
Hayatımızı kolaylaştıracak uygulamaların yer aldığı güzel bir derleme olmuş, ellerine sağlık
Emeğine sağlık, birbirinden işlevsel uygulamaları kategorilere ayırarak sunman çok hoş olmuş. İngilizce telaffuzu (pronunciation) geliştirmek adına bir uygulama da ben önermek isterim : Donut Language Game…
Cok guzel bir calisma olmuş emeğinize sağlık Emre Bey.Hem katagorize etmişsiniz hem de işimize yarayacak kısımlarını güzelce açıklamışsınız. Bunun gibi paylaşımlarınızın devamını bekleriz
Ellerine sağlık.
Birçok kişiye birçok noktada yardımcı olacağına inanıyorum.